Verimli Çalışma-2

13.03.2013 4454

Verimli Çalışma

Başarılı olmak için;

Nasıl bir hayat yaşamak istiyoruz? Beklentilerimiz nelerdir? Hedeflerimiz nelerdir?  Bu hedeflere ulaşmak için şu sorulara yanıt vermek ilk adım olmalıdır:

  1. Hangi mesleği düşünüyorum,
  2. Hangi üniversitede okumalıyım,
  3. Hangi şehirde okumak daha uygun,
  4. Ne zaman kazanmalıyım ve ne zaman mezun olmalıyım?

Doğru soruları sormak doğru planlama yapmak ve hedefe odaklanmak için motive eder, harekete geçmeyi kolaylaştırır. Başarılı bir hayat için öncelikli hedeflerimizi belirleyip bu hedefe yoğunlaşmak gerekir.

Eskiden olduğu gibi çalışmak "çok çalışmak" kavramı, yerini "etkili ve verimli" ders çalışmaya bıraktı. Çalışmaya ayırdığınız süreyi verimli geçirdiğinizde zamanı da etkili ve kontrollü kullanmış olursunuz. Bu uzun vadedeki hedefimize ulaşmamızı sağlayacak küçük adımların toplamını oluşturacak.


Sınıf toplantılarımızda da belirttiğimiz gibi plansız yarım yamalak çalışmalar yarım yamalak sonuçlar doğurur. Belirlediğimiz hedefe ulaşmak tam, verimli ve planlı çalışmayı gerektirir. Bunun için öğrencinin hedefinin açık ve net olması, neye ulaşmak istediğini bilmesi çok önemlidir.

Kararsızlık, nerden başlayacağını bilememek, üşenmek ve ertelemek başarının önündeki en büyük engellerdir. Başarıyı yakalayabilmek için, amaç ve öncelikler belirlenmeli, ders çalışma programı günlere, haftalara ve aylara göre planlanmalıdır. Bu programda sosyal faaliyetlere de yer vermek motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlar.

Çalışma ortamı Nasıl Olmalı:

  1. 1.     Ayrı bir odada ya da kullandığınız odanın sessiz, televizyondan uzak bir köşesinde olmalı.
  2. 2.     Çalışmalarınızı mutlaka masada yapın. Uzanarak yatarak yapılan çalışmalar hem verimsizdir hem de uykuyu hemen getirir. Motivasyonu olumsuz etkiler.
  3. 3.     Sürekli havalandırılmalı; oksijen beynin performansını olumlu yönde etkiler.
  4. 4.     Çalışma masası ve odası dağınık olmamalı, dikkat dağıtıcı resim ve posterler görme alanı içinde kalmamalı ve mümkünse bilgisayar bu odada olmamalıdır.
  5. 5.     Ders çalışmaya başladığınızda hangi dersi çalışıyorsanız sadece o derse ait notlar ve kaynaklar olmalıdır.

Konu çalışırken;

  1. 1.     Sınıfta tuttuğunuz notları gözden geçirin.
  2. 2.     Çözümlü örnekleri yazarak tekrar edin; sonra birkaç tanesini bakmadan ve rakamları değiştirerek çözmeye çalışın. Bu çalışmalar işlem basamaklarını iyice öğrenmenize yardımcı olur.
  3. 3.     Konuyu çözümlü örneklerin olduğu kaynaklardan çalışın.
  4. 4.     En son konuyla ilgili farklı kaynaklardan test çözün.
  5. 5.     Hala zorlandığınız bir şey varsa mutlaka ertesi gün konuyla ilgili birkaç soruyu dersin öğretmeni veya konuyu iyi bilen bir arkadaşınızla çözün. Bu gözünüzden kaçan ayrıntıyı yakalamak ve konuyu kavramak için en pratik yoldur.


Erteleme hastalığından uzak durun!  Çalışmayı erteledikçe konular birikir ve başlamak gittikçe daha çok zorlaşır. Sürekli bir şeyleri eksik yapmış olmanın gerginliği, huzursuzluğu içinde olursunuz ve kaçmak için daha çok uykuya ihtiyaç duyarsınız. Ancak bu gerginlik sağlıklı uyku uyumanıza da engel olur. Her gün atılması gereken küçük adımları atarsak işler birikmez ve hedefimize daha rahat ulaşırız.

Motivasyon duygu ve düşüncelerimizi hedefimize doğru yönlendiren güçtür. Aile, arkadaşlar ve öğretmenler motive olmamıza yardımcı olabilirler ancak bunlar her zaman yanımızda olmayabilir. Bu yüzden en önemlisi sizin kendi kendinizi motive etmenizdir. Bu da koyduğunuz hedefle, hayallerinizle ilgilidir. Çalışma isteğiniz azaldığında gelecekten şimdiye bakmayı alışkanlık haline getirin. 1 sene, 5 sene ya da 10 sene sonra kendimi nerde görmek istiyorum. Bunu hatırlayınca şimdi'ye dönüp hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.

"Hayatınızda yapmak zorunda olduklarınızı yaparsanız ´başarılı´ ve yapmak istediklerinizi de yaparsanız ´mutlu´ olursunuz".  Önemli olan her ikisini de başarmanızdır. Bunun için yaptığınız plana uymak için de iradeli olmalısınız. Gerektiğinde "hayır" demeyi öğrenmeniz size hem zaman kazandıracak hem de yaşayacağınız olumsuz duyguları ortadan kaldıracaktır.

Zamanı doğru kullanmak için planlama şart! Çoğumuz planlar yapıyor, çoğunuz rehberlik servisinden planlarınızı aldınız. Ancak uygulamaya geldiğimizde çeşitli bahaneler üretek çalışmalarımızı erteliyoruz. Birkaç gün ertelediğimizde de tekrar başlamak toparlamak daha da zor geliyor...

Zamanla ilgili size bu örnek zamanı daha doğru ve verimli kullanmanıza yardımcı olabilir; bir hafta 168 saat olduğuna göre,

Uyku: 56 saat
Okul / Dershane: 40 saat
Yemek: 14 saat
Televizyon izleme: 10 saat
Konuşma: 10 saat
Gereksiz konuşma: 6 saat
Ne yapacağım diye düşünme: 8 saat...

Bu haliyle kullanıldığında bile geriye ders çalışmak için 24 saat kalıyor. Bu da günde ortalama 3,5 saat ders çalışabileceğiniz gösteriyor. Bu süre yukarıda anlattığımız şekilde planlı kullanılırsa başarı kaçınılmazdır...

Unutmayın "başlamak için en doğru zaman şimdi'dir"...

BAŞARILAR...