Verimli Çalışma-1

13.03.2013 2291

verimli çalışma

 

Verimli Çalışma

Hayattan neler bekliyoruz...Hedeflerimiz neler? Hangi üniversitede hangi bölümde okumak istiyoruz..

Başarılı bir hayat için öncelikli hedeflerimizi belirleyip bu hedefe yoğunlaşmak gerekir. Artık çok çalışmak kavramı, yerini etkili ve verimli ders çalışmaya bıraktı.
Çalıştığı saatlerini verimli geçiren birey, zamanın kontrolünü kendi elinde tutar ve belirlediği hedeflere zamanında ulaşır. Öğrencinin hedefinin açık ve net olması, neye ulaşmak istediğini bilmesi motivasyonunu ve çalışma disiplinini sağlayacaktır.

Başarısızlığın önündeki en büyük engel erteleme, üşenme ve genelde nerden başlayacağını bilememektir. Bu yüzden önce "şu an içinde bulunduğumuz durumu net bir şekilde tespit etmek", amaç ve öncelikleri belirlemek ve bunlara göre bir planlama yapmak en önemli adımlardır. Bu programda sosyal faaliyetlere yer vermeniz motivasyonunuzu yüksek tutmanızı sağlayacaktır.

Atılacak Adımlar:

Çalışma ortamı;
 

  • Kendinize ait olan bu ortamı istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Çünkü bu ortam size ait olduğu için kendinizi rahat ve özgür hissetmeniz gerekir.
  • Dikkat etmeniz gerekenlerin başında, ders çalışırken görme alanı içerisinde renkli objelerin olmamasıdır.(TV, bilgisayar, cep telefonu, poster, gazete, dergi vs.)
  • Ders çalışırken sadece çalışacağınız dersle ilgili notların masanızda olmasına dikkat edin. Diğer dersleri masanızdan kaldırınız ki "Bu kadar şeyin üstesinden nasıl geleceğim?" gibi olumsuz düşüncelere kapılmayın.
  • Öğrenciler genelde müzik dinleyerek dersi daha iyi anladıklarını söylerler ancak beyin iki uyaranı da algılamasına rağmen dikkatini bir noktaya odaklayabilir. Bu da zihnin yorulmasına ve verimin düşmesine neden olur.
  • Eğer küçük kardeşler varsa anne-babadan ders çalışma süresi boyunca onların bu ortamdan uzak tutulması sağlanmalıdır.
  • ÖSS gibi önemli bir sınav hazırlığı içindeyseniz ebeveynlerin bu ortamı sağlaması ve özellikle sık sık misafir gelmesi ya da dikkati dağıtıcı diğer toplanmaların önüne geçmesi çok önemlidir.

 

Niçin çalışıyorum? Aslında motivasyonun kaynağı bu gibi sorularınıza en mantıklı cevabı vermenizi sağlar. Eğer bir işi yapmak için yeterli sebepleriniz varsa o işi en iyi şekilde yaparsınız. Sorunlar çıksa bile aşmaya çalışırsınız. Motivasyonunuz düştüğünde ya da yorgunluk hissettiğinizde okumak istediğiniz üniversiteyi, mesleği ve dolayısıyla sürmek istediğiniz yaşamı hayal edin. Bu tekrar başlamanıza yardımcı olacaktır.


Daha kolay başlamak için konuları bölümlere ayırın: Geniş kapsamlı konuları baş edebileceğiniz küçüklükte bölümlere ayırmak veriminizi artırır. Bölümlere ayırarak çalışmak öğrenmeyi kolaylaştırır ve böylece konunun bütününe ulaşabilirsiniz. Her konu bitiminde farklı kaynaklardan bolca soru çözünüz.


Amacınızı yazın: Belirlediğiniz hedefinizi yazmak, bu hedefle ilgili üniversite yaşamı ya da hedeflenen meslekle ilgili bir fotoğrafı çalışma masanızın üstünde görebileceğiniz bir yere asın. Böylece motivasyonunuzu üst seviyede tutabilirsiniz.

Ertelemeyin ve Kararlı Olun: Ders çalışmayı erteledikçe konular birikir ve işe başlamak daha zorlaşır. Erteledikçe hep bir şeyler eksikmiş duygusuna kapılırsınız. Aynı zamanda erteleme mücadeleden kaçmaktır. Onun için yapmanız gereken işi, görevinizi günü gününe yapmaya özen gösterin. Bu gün sonunda rahat bir uyku için de şarttır. Siz de yaşamışsınızdır; o gün yapılması gereken etkinlikleri yapmadan uyuduğunuzda on beş saat uyusanız da gergin, huzursuz ve dinlenmemiş uyanırsınız. Oysa kararlı bir şekilde çalışmalarınızı sonuna kadar tamamlarsanız uyku az olsa bile daha dinç ve mutlu hissedersiniz. Unutmayın hedefe ulaştığınızda yorgunluklar ya da kaç saat uyuduğunuz asla aklınıza gelmeyecek...

Zamanı doğru kullanın: bildiğiniz gibi herkesin günde 24 saati vardır. Bu sürenin nasıl kullanıldığına bağlı olarak yaptıklarımızın ya da yapamadıklarımızın sonucunu yaşarız. Çoğu öğrenci sene ya da dönem başında büyük bir heyecan ve kararlılıkla çalışma planı yapar. Ancak bu programlar çoğu zaman birkaç gün sürer veya bir şeyleri erteleyerek program uygulanmaz hale gelir. Zamanında bitirmeniz gereken işleri yapmadığınızda ya da ertelediğinizde iş yükünüz giderek artacaktır.

Zamanla ilgili bir örnek; bir hafta 168 saat olduğuna göre;

Uyku- 56 saat
Okul / Dershane- 40 saat
Yemek- 14 saat
Televizyon izleme- 10 saat
Konuşma-Sohbet- 10 saat
Gereksiz konuşma- 6 saat
Ne yapacağım diye düşünme- 8 saat...

Bütün bunları yapsanız bile verimli ders çalışmanız için en az 24 saatiniz daha var. Yani her gün ortalama 3,5 saatinizi ders çalışmaya ayırabilirsiniz. Yeter ki programlı çalışın ve kararlı olun. Fark yaratmak için, başlamak için en doğru zaman "şimdi"dır.